Varför kommersiellt antivirus?

Det kanske är många som frågar sig varför man ska köpa ett antivirus när man lika gärna kan ladda ner ett gratis antivirus. Det är det faktiskt inte alls svårt att svara på.

Därför kommersiellt antivirus

  • Fler säkerhetsfunktioner. När det bara gäller att stoppa och ta bort virus och andra skadliga program är det minimal skillnad på ett gratis och kommersiellt antivirus från samma tillverkare, men ett kommersiellt antivirus ökar din internetsäkerhet ytterligare. Om du till exempel shoppar mycket på nätet och för över pengar online brukar det kommersiella antiviruset ha en funktion som gör transaktionerna ännu säkrare. Det brukar innehålla ett skydd mot identitetsstöld som minskar risken för att dina känsliga uppgifter sprids på nätet och ett skydd mot internetbedrägerier.
  • En grym brandvägg. De flesta som är kunniga på internetsäkerhet är överens om att Windows brandvägg inte riktigt håller måttet och att det finns många brandväggar som är bättre. En sådan brandvägg brukar ingå i det kommersiella antiviruset.
  • Ökar datorns prestanda. I ett kommersiellt antivirus brukar det finnas en mängd funktioner som ökar datorns prestanda. Förvisso finns det gratisprogram som kan utföra dessa uppgifter, men det är bra mycket smidigare att ha allt samlat i ett och samma program.
  • Valv. Flera antivirustillverkare erbjuder ett säkert valv där du kan förvara alla dina lösenord så att du bara behöver använda ett enda lösenord när du ska logga in någonstans utan att du riskerar att någon kommer över alla dina lösenord.
  • Backup. Man brukar även få ett utrymme på nätet där man kan backa upp allt, eller åtminstone allt viktigt man har i datorn.
  • Bättre överblick över det som sker i din dator. De flesta kommersiella antivirus (och vissa gratis antivirus) loggar allt viktigt som sker på din dator, till exempel varje gång något program installeras i din dator. Det här gör att det blir mycket enklare för dig att hitta farliga programvaror som smugit sig in i din dator och andra problem.

Vi på antiviruscentralen.se föredrar kommersiella antivirus framför gratis antivirus på grund av alla dessa fördelar, men om du ”bara” vill skydda din dator mot virus och andra skadliga hot räcker ett gratis antivirus långt.