Skillnaden mellan virus och trojaner

När folk snackar om virus syftar man inte alltid på just virus utan all slags skadlig kod som till exempel spionprogram, trojaner, maskar och farliga skript. Det som folk ofta kallar för spionvirus är egentligen inte ett virus utan en trojan, därför är egentligen spionprogram det rätta namnet för spionvirus. De allra flesta skadliga koder kan delas upp i två kategorier: virus och trojaner och därför ska vi här på antiviruscentralen nu förklara vad som skiljer ett virus från en trojan.

Virus

Ett virus tar sig aldrig in i din dator på egen hand utan följer alltid med ett annat program. Det är därför man säger att en fil kan vara smittad av virus. Viruset behöver en värd precis som de virus som drabbar människor, det är därför datavirus kallas för just virus. Det här innebär att även ett seriöst program som du laddar ner kan vara smittad av virus, men det är inte alltid man behöver slänga programmet bara för att det är smittat. Ibland kan antiviruset ta bort viruset från programmet direkt eller sätta programmet i karantän så att det kanske kan ta bort viruset vid ett senare tillfälle.

Trojaner

En trojan följer aldrig med ett annat program utan är ett helt självständigt program som utger sig för att vara något det inte är. Du kanske tror att du laddar ner ett seriöst program eller ett bra tillägg men som egentligen är en trojan. Om du inte har ett bra antivirus finns det risk att du installerar trojanen i tron om att det är ett seriöst program och sedan börjar trojanen göra skada i din dator. Många trojaner är spionprogram som samlar in känsliga uppgifter som bankkontonummer, kreditkortsnummer, lösenord och inloggningsuppgifter som sedan skickas iväg till den som har tillverkat spionprogrammet. Så om du ditt antivirus varnar dig för en trojan är det bara att slänga det direkt eftersom det inte är till någon nytta och kan göra stor skada.