Så tar du bort virus

Vi kan ju inte ha en sajt som handlar om bekämpning av virus- och datorhot utan att visa dig hur man tar bort virus om du skulle ha drabbats av det innan du installerade ett riktigt bra antivirus. Så nu ska vi visa dig hur du gör.

Ta bort virus – steg för steg

  1. När du installerar ett nytt, bra antivirus brukar det skanna efter virus redan under installationen. Om du har riktig tur kanske det hittar och kan ta bort viruset utan problem, men det är inte alltid så lätt.
  2. Skanna din hela din dator om ditt antivirusprogram inte hittar något virus under eller direkt efter installationen. Om det hittar något kanske det kan ta bort det.
  3. Om ovanstående åtgärder inte funkar bör du öppna aktivitetsanvändaren och stänga av alla onödiga processer, eller ännu hellre starta om datorn i felsäkert läge. Då är det högst troligt att den skadliga koden inte är aktiv vilket gör det enklare för antivirusprogrammet att ta bort det.
  4. Om du fortfarande inte har fått bort den skadliga koden bör du ladda ner ett antivirus som du kan lägga på en USB-sticka och starta ifrån. ZoneAlarm, till exempel, har en sådan räddningsskiva och McAfee har till och med en Rootkit Remover som tar bort jobbiga rootkits. Starta datorn från USB-stickan, skanna datorn och så kommer ditt antivirus med all sannolikhet kunna ta bort den skadliga koden eftersom i stort sett alla processer nu är avstängda.
  5. Om du fortfarande (mot förmodan) inte lyckas tar bort viruset är det mycket möjligt att du får backa upp dina filer, omformatera hårddisken och installera om ditt operativsystem.

Vi på antiviruscentralen.se önskar dig lycka till!