Hur du undviker virus

Det finns tusentals tips vi kan ge dig för att minska risken att bli drabbad av virus. Men att hålla reda på så många olika saker kan vara svårt, därför ger vi dig nu de 5 bästa tipsen som du förhoppningsvis kommer ihåg.

1. Skaffa ett antivirusprogram

Det första du bör göra innan du surfar runt på internet med din nya dator är följande: skaffa ett antivirusprogram! Det finns både gratis- och betalversioner. Om har använt din PC innan du installerat ett antivirusprogram bör du alltid skanna igenom datorn med det nyinstallerade programmet.

2. Skaffa AntiSpyware

Många antivirusprogram innehåller även skydd mot spionvirus. Jag rekommenderar ändå ett separat antispywareprogram eftersom antivirusprogrammen inte alltid fångar upp alla typer av spyware. Jag har själv skannat nerladdade filer med mitt antivirusprogram utan att det har varnat för spionvirus. När jag sedan skannat filerna med mitt antispywareprogram visar det sig att datorn ändå är drabbad.

3. Skaffa en brandvägg

En brandvägg förhindrar att oönskad trafik tar sig till och från din dator. Om du inte har en brandvägg kan virus ta sig in i din dator genom ett säkerhetshåll i din programvara och om du har drabbats av ett spionvirus kan det spridas vidare på internet. Utan brandvägg riskerar  också din dator att göra sig skyldig till att medverka i ”internetattacker” om den har drabbats av något eländigt virus.

4. Försiktighet vid fildelning

En stor del av dagens datoranvändare använder sig av fildelning, laglig som olaglig. Det gäller att vara försiktig med vad man laddar ner och vad för filer man skickar vidare. Virus sprids ofta via fildelning. Skanna alltid fildelningsfilerna med ditt antivirus- och antispywareprogram.

5. Ladda inte ner okänd programvara från okänd utgivare

Du kanske har tänkt på att vissa hemsidor kräver att du installerar vissa tillägg för att ett program ska fungera eller att du måste installera ett codec för att kunna spela upp ett filmklipp. Var försiktig med detta. Ta reda på om utgivaren är pålitlig.

Googla gärna med sökord som ”namn på codec ” + scam, eller ”namn på programvaran” + virus, eller ”namn” + spyware och så vidare. Du kan även söka på den besökta hemsidans namn + scam eller liknande. Då kan du få upp träffar på olika forum och anti-scamhemsidor och kan se om sidan, codecen eller programvaran är seriös.