Bekämpa virus

Spionprogram är ett riktigt gissel som tyvärr drabbar alltför många datoranvändare. Spionprogrammen förstör sällan något i själva datorn men kan göra stor ekonomisk skada och kränka ditt privatliv, något som oftast är värre än att drabbas av ett virus som sabbar filer och mjukvaror.

Om spionprogram

Ett spionprogram är nästan alltid en trojan och är därför per definition inte ett virus. Ett virus är ju ett litet program som gömmer sig i ett annat program eller en fil medan en trojan är ett självständigt program som utger sig för att vara något det inte är. Du kanske tror att du laddar ner ett seriöst program men när du installerar det är det i själva verket en trojan du installerar, en trojan som sedan samlar in dina privata uppgifter (till exempel kontokortsnummer och lösenord) och skickar iväg dem till bedragare.

Så skyddar du dig

Nej, du behöver inte installera ett antispionprogram för att skydda dig mot spionprogram. Det räcker med att du skaffar ett bra antivirus som är effektivt mot spionprogram och en riktigt grym brandvägg så har du fått ett dubbelt skydd mot spionprogram.

  • Antivirus. Dagens antivirus är lika bra på att stoppa och ta bort spionprogram som virus och andra skadliga koder, så om du har ett vettigt antivirus stoppas spionprogrammet antingen redan när du är på väg att ladda ner det eller när du försöker öppna det.
  • Brandvägg. Om du har en grym brandvägg från en tredje part får du ett vattentätt skydd mot obehörig trafik vilket förhindrar att installerade spionprogram kan skicka iväg din känsla information. På så sätt kan inte spionprogrammet göra någon skada.

Ett schysst antivirus och en bra brandvägg är alltså allt du behöver när du vill bekämpa spionprogram, det anser i alla fall vi på antiviruscentralen.se.