Avslöja virus

Om du har ett bra antivirusprogram i din dator är risken mycket liten att virus och andra sabotageprogram lyckas slinka förbi det, men även om risken är mycket liten är den trots allt befintlig eftersom det hela tiden dyker upp nya virus. Om du angrips av ett virus innan tillverkaren har hunnit definiera det kan du i allra högsta grad drabbas, det är därför ditt antivirus regelbundet skannar din dator för när viruset väl har definierats kommer det att avslöjas och kan (i de allra flesta fall) tas bort.

Om du har ett undermåligt antivirus är det emellertid inte omöjligt att det inte kommer att avslöjas och därför ska antiviruscentralen.se nu visa dig hur du själv avslöjar virus.

Tecken på virus

  • Seg dator. En dator som blir långsammare och långsammare kan ha drabbats av ett virus som håller på att sprida sig i datorn men det kan även bero på din mjukvara eller hårdvara.
  • Förlorade och ändrade filer. Om du inte hittar visa filer du är säker på att du inte har slängt eller om dina Worddokument ser annorlunda ut brukar det vara ett tydligt tecken på virus.
  • Program uppför sig konstigt. Om vissa program oväntat stängs ner eller öppnas av sig själv kan du vara drabbad av virus. Detsamma gäller om Word och andra Officeprogram uppför sig konstigt.
  • Hårddisk som aldrig vilar. Om hårddisken arbetar trots att inga filer håller på att laddas ner och inget program används kan det bero på att ett spionprogram håller på att skicka information eller att ett virus håller på att sprida sig. Kolla med aktivitetsanvändaren vilka program som använder dina dators resurser så ser du varför hårddisken jobbar.
  • Modemet skickar och tar emot information trots du inte laddar ner något och att inga av dina program kommunicerar med nätet. Även här bör du analysera datorprocesserna med aktivitetsanvändaren.

Om du upplever några av ovanstående symptom bör du ta reda på om du verkligen är drabbad genom att djupskanna din dator med ditt antivirus. Om det inte upptäcker något kan du alltid skanna din dator online eller ladda ner ett nytt antivirus. Läs även vår artikel om hur man tar bort virus.