Är ett gratis antivirusprogram säkert?

Som vi nämnde tidigare finns det inget antivirusprogram som ger ett 100 % säkert skydd, men risken är mycket liten att du drabbas av virus och annan skadlig kod om du använder ett antivirusprogram. Du kanske undrar om det här även gäller gratis antivirusprogram och svaret är ja, det gör det. Även ett bra gratis antivirusprogram är mycket effektivt mot virus, trojaner, spionprogram och annan skadlig kod.

Ett gratis antivirusprogram är säkert!

Det finns tester som visar att ett kommersiellt antivirusprogram är ungefär 0.5 % bättre på att stoppa virus och det startar upp något snabbare än ett gratis antivirusprogram. Det här har egentligen ingen större betydelse för den vanlige användaren. Om du inte bryr dig så mycket om de extrafunktioner ett kommersiellt antivirusprogram har och bara vill ha ett antivirusprogram som är effektivt på att stoppa virus och annan skadlig kod kan du med fördel skaffa ett gratis antivirusprogram. Det finns faktiskt riktigt bra gratis antivirusprogram som är bättre på att stoppa virus än många kommersiella antivirusprogam.

Fördelen med ett kommersiellt antivirusprogram

Det som gör att många datoranvändare ändå använder ett kommersiellt antivirusprogram är att det har en del funktioner som inte brukar finnas i ett gratis antivirusprogram. Det kan vara funktioner som föräldrakontroll, en ”sandlåda” (som är en virtuell miljö som du riskfritt kan surfa och öppna osäkra program i) och funktioner för säker e-handel och säkra banktransaktioner. Dessutom får du support om du något strular, vilket också är en stor fördel. Och som sagt, den kommersiella versionen av ett visst antivirus är ofta en smula bättre än gratisversionen.